Τα Pet Shop μας δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις μεγάλες χώρες τις Ευρώπης. Όλες οι μεγάλες μάρκες τροφών κατοικιδίων δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η πληθώρα των προϊόντων όμως δυσκολεύει την επιλογή μιας καλής τροφής. Μάθετε πως μπορείτε να ξεχωρίσετε τις αξιόλογες τροφές της αγοράς.
1. Ζωικά Συστατικά. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Ο σκύλος και η γάτα μας είναι σαρκοφάγα ζώα, επομένως ευημερούν σε μια δίαιτα με βάση τα συστατικά κρέατος. Διαβάστε τα 6 πρώτα συστατικά της σύνθεσης στην ετικέτα, αν τα περισσότερα είναι συστατικά κρέατος τότε ταΐζετε μια τροφή με βάση το κρέας.
2. Ετικέτα. Διαβάζοντας την ετικέτα στο πίσω μέρος της συσκευασίας θα πρέπει ο μέσος καταναλωτής να κατανοεί τι συστατικά περιέχει η τροφή που δίνει στο ζωάκι του.
Τι θέλουμε: Ποσοστά στο κύριο συστατικό της τροφής, ώστε να έχουμε εικόνα τι περιέχει κατά βάση. Σωστή μετάφραση, ο μέσος καταναλωτής δεν γνωρίζει τι είναι το “γεύμα κοτόπουλου” που αναφέρεται σε αρκετές ετικέτες και αποτελεί ελεύθερη μετάφραση του όρου “chicken meal”. Η λέξη “meal” αναφέρεται στη μέθοδο παρασκευής του συστατικού και σημαίνει ότι το κρέας μαγειρεύτηκε και αφυδατώθηκε. Πιο διαδεδομένη χρήση του είναι στη βρώμη που αναφέρεται ως Oatmeal.
Τι δεν θέλουμε: Αόριστες ονομασίες συστατικών (π.χ. παράγωγα κρέατος, κρέας, υποπροϊόντα κοτόπουλου κλπ). Τα ονόματα των συστατικών θα πρέπει να είναι σαφή (πχ Κοτόπουλο ή Λίπος Κοτόπουλου), σε αντίθετη περίπτωση δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα τους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ονομασία “παράγωγα κρέατος” αναφέρεται σε νύχια, ράμφη, πόδια, τρίχωμα κλπ συστατικά που μπορεί να είναι μεν 100% πρωτεΐνη, αλλά όχι το είδος πρωτεΐνης που θα θρέψει το ζωάκι μας.
3. Τόπος παρασκευής. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας θα πρέπει να αναγράφεται ο Διεθνής Κωδικός της μονάδας παραγωγής, καθώς και όλες τις πληροφορίες της εταιρίας που την παράγει και την διανέμει στην Ελλάδα.
4. Τιμή. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν. Η τιμή είναι μια σοβαρή ένδειξη για την ποιότητα μιας τροφής, αλλά το ότι μια τροφή είναι ακριβή δε σημαίνει ότι είναι και καλή. Σας μπερδέψαμε; Εξηγούμε το σκεπτικό. Μια συσκευασία τροφής κατοικίδιων με λιανική τιμή κάτω των 40€ θα πρέπει να μας προβληματίζει για την ποιότητα της. Συνήθως οι μονάδες παραγωγής προσπαθούν να ρίξουν το κόστος μια τροφής χαμηλώνοντας είτε την ποιότητα των συστατικών, είτε την περιεκτικότητα κρέατος. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη τροφή δεν είναι η βέλτιστη για να εξασφαλίσει την ευημερία του ζώου μας, απλώς του καλύπτει το αίσθημα της πείνας. Ταυτόχρονα, μια τροφή η οποία έχει λιανική άνω των 40€ δεν είναι σίγουρο ότι διαθέτει και καλή ποιότητα συστατικών ή μεγάλη περιεκτικότητα κρέατος. Οι δημοφιλείς εταιρίες της αγοράς επειδή έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην προώθηση των προϊόντων τους, χρειάζονται μεγαλύτερο κέρδος ανά συσκευασία προϊόντος για να βγάζουν τα κόστη τους. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή τους δεν είναι ανάλογη της ποιότητας. Συγκρίνετε την τιμή της τροφής που αγοράζετε με την ποιότητα των συστατικών που περιέχει, αν δεν είναι ανάλογη τότε μάλλον χρειάζεται να την αλλάξετε!
5. Human Grade. Ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι όλα τα συστατικά της τροφής είναι κατάλληλα προς ανθρώπινη κατανάλωση. Με απλά λόγια, η ένδειξη Human Grade σημαίνει ότι το κρέας, τα λαχανικά και τα βότανα που περιέχει η τροφή είναι ίδια σε ποιότητα με αυτά που θα αγοράζατε σε ένα supermarket για εσάς. Η απουσία αυτού του όρου στη συσκευασία μιας τροφής σημαίνει ότι τα συστατικά προέρχονται από υποπροϊόντα της ανθρώπινης αλυσίδας τροφίμων. Ας υποθέσουμε ότι ένας αγρότης παράγει καρότα για να πουλήσει στη λαϊκή αγορά. Κατά το μάζεμα πολλά από τα καρότα του είναι είτε χαλασμένα είτε άμορφα, πολύ μικρά ή σάπια και δεν μπορούν να πωληθούν. Αυτές οι ποσότητες καταλήγουν στο εργοστάσιο παραγωγής τροφών κατοικιδίων. Αν ένα συστατικό δεν είναι Human Grade δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακό για το ζώο σας. Σημαίνει απλά ότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποιότητα του. Κι αυτό δεν αποτελεί στοιχείο μια καλής τροφής κατοικίδιων.
6. Χαμηλή σε υδατάνθρακες. Τα σαρκοφάγα ζώα αντλούν τα αποθέματα ενέργειας τους από το λίπος του κρέατος, οπότε δεν χρειάζονται πολλούς υδατάνθρακες όπως τα παμφάγα. Στην πραγματικότητα όσο πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά υδατανθράκων σε μια τροφή, τόσο καλύτερα για το ζωάκι σας! Ποσοστά κάτω του 40% θεωρούνται αποδεκτά ως “χαμηλοί υδατάνθρακες”, ενώ κάτω του 30% είναι το βέλτιστο δυνατό εύρος. Αν η ετικέτα της τροφής που ταΐζετε δεν αναφέρει ξεκάθαρα το ποσοστό των υδατανθράκων ελέγξτε τη σύνθεση της. Αν στα πρώτα 10 συστατικά υπάρχουν αρκετά σιτηρά (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι, ρύζι, κριθάρι ή βρώμη), τότε το ποσοστό είναι άνω του 40%.
7. Χρωστικές ουσίες και συντηρητικά. Μια τροφή κατοικιδίων με καλή ποιότητα συστατικών δεν χρειάζεται επιπρόσθετα γεύσεων για να την καταναλώσει το ζώο σας. Τροφές με μεγάλες ποσότητες σιτηρών για παράδειγμα, για να ξεγελάσουν το ζώο να φάει την τροφή χρησιμοποιούν επιπρόσθετες ουσίες όπως το αλάτι. Επιπλέον, οι τεράστιες ποσότητες κρέατος που συγκεντρώνονται στις μονάδες παραγωγής θα πρέπει να συντηρούνται έως ότου μεταποιηθούν σε τροφή. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος συντήρησης είναι μέσω χημικών συντηρητικών. Οι λέξεις που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η αιθοξυκίνη (ethoxyquin) και οι συντηρητικές ουσίες BHA/BHT. Στην πραγματικότητα αν η συσκευασία μιας τροφής δεν αναγράφει ότι δεν περιέχει αυτές τις ουσίες ή δεν αναφέρεται ο γενικός όρος “χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες” κατά πάσα πιθανότητα περιέχει αυτές τις επικίνδυνες ουσίες.
Πόσα από τα παραπάνω γνωρίζατε και πόσα έχει η τροφή που δίνετε στο ζωάκι σας ;;
πηγή Naturea.gr